חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה הסוד של בית ספר בן גוריון למוסיקה?

בבואנו לכתוב על מהו בית ספר ראוי לילדנו, אנו פונים למחקרים המציגים תפיסות חינוכיות ופדגוגיות המשליכות על ציונים ובעיקר על דירוג בתי ספר בארץ ובעולם. 

אך מהי הדרך הנכונה בתהליך החינוך? רוב הנתונים מציגים את התוצר הסופי, את התעודה ונכון לבחון את התהליך עצמו בדרכנו ליעד.

בבית ספר בן גוריון בייחודיותו המוסיקלית הבינו כבר שנים, כי דרכו של המחנך אל תלמידו נטועה בדרך. בית ספר יסודי הפוגש מידי יום תלמידים צעירים, החל משנתם הראשונה ועד לסיום השש שנתי עם הכנתם לחטיבה, נדרש לגעת בנפשם של הילדים. בית ספר בן גוריון אימץ את התפיסה, כי רק ילד הפנוי רגשית ללמידה, החש חוסן נפשי, מוגנות, שמפתחים בו תחושת מסוגלות וביטחון אישי יכול להתפנות ללמידה מרקיעת שחקים, ואכן התלמידים בבית הספר מרקיעים שחקים….

 

אז איך עושים זאת? בכתבה זו נגלה לכם מעט מהסודות הכמוסים של בית ספר בן גוריון בעיר יבנה. בית ספר שחגג לא מזמן ארבעים שנים להיווסדו ולא מפסיק לקבל תלמידים צעירים וללוותם להיות בוגרים  עם מסוגלות אישית, מצוינות לימודית, שהנגינה והמוסיקה הם חלק מהווי חייהם, אשר הופכים שליחים של דור חדש המפיץ אור, אזרחים למופת שערכים מושרשים בהם מגיל צעיר. אז חוץ מכיתות קטנות וצוות איכותי, מכיל ומקצועי בואו נצלול לרזיי בית הספר:

 

סגנונות למידה – בית הספר מפתח צוות הוראה הבקיא במכלול של סגנונות למידה המאפשרים לכל תלמיד למצוא בכל שיעור את כישוריו ויכולותיו ובכך להתעצם ולחוש מסוגלות ופתיחות לחומר הלימוד. סגנונות למידה אלו באים לידי ביטוי בשילוב המחזות, הקראה, צפייה פעילה, שיח, יצירה, שירה, נגינה, דיון ועוד לצד אמצעי למידה חדשניים ומסורתיים. כך שהלמידה היא רכישה, הרחבה ו/או שיפור של ידע, תובנה, יכולת או מיומנות באופן כזה שניתן לתאר את הלמידה כשינוי וצמיחה בכל תחום שהוא. לומדים שונים: אקטיביים, תכליתיים, סקרניים ורפלקטיבים מוצאים מקום בשיעורים המגוונים, תחושת המסוגלות שלהם עולה והם מעידים על עצמם במבחן אקלים בית ספרי (חלק מהמיצ"ב תשע"ט) כלומדים בעלי יכולות וכישורים הבאים לידי ביטוי הלכה למעשה בשיעורים וכי הצוות החינוכי מאמין ביכולותיהם וסמוך ובטוח בהצלחתם, דבר המעודד עוד יותר את הקשר הבינאישי ותורם לאווירת הלמידה החיובית והמעודדת שאלות, סקרנות, חקר והטלת ספק לטובת העצמת הפרט.

 

מרחבי למידה – ידוע לכל, כי בעידן זה אין ללמידה מקום וזמן מוגדרים. בבית ספר בן גוריון הלמידה מתאפשרת במרחבי למידה בתוך בית הספר ומחוצה לו. כך למשל, לצד מרחבי למידה מתמטיים , חדר עברית (מרכול, קירות מפעילים, משחקי קופסה, חרוזים, משחקי ריצפה ענקיים, משחקים לפיתוח חשיבה מתמטית והעשרת השפה העברית ועוד) קיימים גם מרחבי למידה אחרים המשלבים תנועה ומוסיקה בתוך מקצועות הליבה: חצר מוסיקלית, משחקי ריצפה לימודיים בחצר בית הספר, ספריה עשירה וחדישה, חדר מחשבים מאובזר ונגיש לכל התלמידים. כלל מרחבי הלמידה מזמנים התנסות אחרת וכל מרחב הנו דינמי ומותאם לכלל שכבות הגיל. במרחבים השונים ניתן לפגוש תלמידים בוגרים כחונכים לצעירים, מלמדים, מסבירים, מועצמים ומעצימים. התלמידים מעידים (חלק ממיצ"ב תשע"ט), כי השילוב בין האחריות ללמידה לבין השעשוע מוסיפים לאהבת מקצועות הלימוד וללמידה עצמה.

 

מקצועות ליבה – בהרבה מבתי הספר נפגוש השקעה רבה בדיפרנציאליות ושעות נוספות לתלמידים שרמת ההצלחה שלהם בינונית. גם בבית ספר בן גוריון ניתן דגש בתוספת שעות רוחב (סיוע של עוד מורה בכיתת הלימוד) ובשעות פרטניות לטובת הישגי הלומדים. יחד עם זאת, מעטים הם בתי הספר שהשכילו, כמו בית ספר בן גוריון, לתת מענה למצטיינים. בבית ספר בן גוריון, ניתן למצוא תכנית למצוינות מתמטית שבה נפגשים תלמידים משכבות א-ו לשיח מתמטי ברמות חשיבה גבוהות, ליצירת פעילויות בית ספריות ולהובלת תחום המתמטיקה בבית הספר ברמה כוללת. כמו כן, כלל התלמידים פוגשים מידי יום בכיתתם בתכנית רב גילאית הוראת אסטרטגיות למידה בתחום השפתי ומעידים על עצמם (חלק ממיצ"ב תשע"ט) שלמידת האסטרטגיות, לעומת הוראת החומר כלשונו, תורמת להם להבנה מעמיקה יותר, ליישום ולשיפור הישגיהם הלימודיים בכלל מקצועות המלל.
בשכבת א' פועלת תכנית ניגוני קריאה. בתכנית זו פוגשים התלמידים בקבוצה קטנה (עד 6-8 ילדים בכל קבוצה) בתחנות למידה חוויתיות מתחום הקריאה הרותמות את כלל החושים לטובת תהליכי רכישת הקריאה: מישוש (חימר, קצף ועוד), תנועתי ושמיעתי (ריקוד, מוסיקה, שירים), ראיה (צפיה, סרטון, המחשות) ודיבור (שיח, קריאה והקראה, המחזה). שילוב כלל החושים והלמידה בקבוצות קטנות מאפשרות לכל מורה בסבב התחנות לראות כל תלמיד וכך לכל תלמיד ניתנת ההזדמנות להביא עצמו לידי ביטוי בתוך מגוון האפשרויות, לגלות ולהתגלות.

 

כישורי חיים – תחום כישורי החיים מובל על ידי יועצת בית הספר, יפה מויאל, ביד רמה וברגישות אין קץ. תכנית כישורי חיים מותאמת לשכבות הגיל ובאמצעות שיח פתוח, דיון במליאה ומתן התייחסות אישית מובאים לקדמת הבמה הכיתתית נושאים רגישים רבים המעסיקים את עולמם של הילדים. האפשרות למעגלי שיח אלו פותחת ערוץ אישי ישיר, חם ומחבק הפורם קשרים ויוצר קשרים בינאישיים עם הצוות החינוכי. לצד תכנית זו מתקיימת גם תכנית הנקראת 'משחקי חיבור', תכנית זו משלבת סרטונים קצרים של משחקי חברה כהדגמה ומהם יוצאת הכיתה למשחק דומה שלאחריו מתקיים שיח רפלקטיבי אודות שהתרחש. תלמידים מעידים (חלק ממיצ"ב תשע"ט), כי פעילויות אלו תורמות לאווירה החיובית, לתחושת המוגנות של התלמידים, לאקלים בית ספרי ובעיקר לתחושה הכל כך חשובה שיש לכל תלמיד על מי לסמוך, צוות שאליו הוא יכול לפנות ולקבל מענה, הסבר וקשב רב. תכניות כשורי חיים אלו מלוות בסדנה בית ספרית מקצועית המועברת לאורך השנה וכך שומרת על כשירות הצוות החינוכי בעניין רגיש זה .

בית ספר בן גוריון מאמין, כי בתהליך רכישת המיומנויות החברתיות חשוב לאפשר התנסויות בפועל. לכן, בבית הספר פועלות מסגרות רבות המאפשרות ללומדים להביא עצמם לידי ביטוי: מועצת תלמידים פעילה וענפה, יוזמות תלמידים להפסקות פעילות, התנדבות בקהילה, תכנית מגשרים צעירים, נאמני זה"ב, תכניות חונכים, נגני חצר, נואם צעיר, תורני מרחבים מתמטיים ועוד. 

[pic_7105]

תרומת הייחודיות הבית ספרית – כלל המחקרים בעולם מראים, כי נגינה והקשבה למוסיקה זה הדבר היחיד שאנו יכולים לעשות למען עצמנו וילדינו שיפעיל את כל אזורי המוח– קדמי אחורי ימני ושמאלי, בו זמנית.  בבית ספר בן גוריון בייחודיותו המוסיקלית הבינו, כי ככל שמפעילים את האזורים יותר ומאמנים אותם כך נבנים יותר קשרים עצביים ותפקוד המוח עולה, וכך עולים הישגי הלומדים ויכולותיהם להתמודד עם מצבים חברתיים ולסגל לעצמם כישורים רבים. הייחודיות המוסיקלית חוצה כחוט השני את כלל מקצועות הלימוד ומשתלבת בהם כחלק מהתכנית השנתית של כל תחום דעת. בנוסף, ייחודיות זו באה לידי ביטוי בשני אפיקים מרכזיים: מוסיקה ונגינה. החל מכיתה א' התלמידים לומדים לנגן ונחשפים לפחות ארבע פעמים בשבוע לצלילים, תווים, מנגינות, שירים והרמוניות. כלי הנגינה: אורגנית, כלי מיתר (כינור וצ'לו), כלי נשיפה (חצוצרה, טרומבון, קלרינט, חליל צד, קרן יער ועוד) ותופים הם חלק משלל האפשרויות העומדות בפניהם. תלמידי בית הספר לוקחים חלק בהרכבים מוסיקליים, במקהלות, ממלאים את הקונסרבטוריון גם אחר הצהרים ובוגריו הרבים מתקבלים למגמות מוסיקה, תיאטרון וחוגי דרמה מהטובים בארץ וממשיכים בלימודי התחום גם שנים לאחר מכן. 

 

מעטפת רגשית – כפי שכבר ציינו, בית הספר בן גוריון למוסיקה ידוע בכל העיר ביכולות ההעצמה, ההכלה והיחס האישי של הצוות החינוכי והמנהלי. לכל אחד מהצוות יש מטרה נעלה ראשונה והיא להיות קשובים לכל תלמיד ולכל תלמידה, לתת לכל הלומדים מעטפת רגשית וכל זאת לצד אמונה והדגשת המסוגלות והאמון בכל אחד ואחת מהם. בבית הספר קיימות תכניות טיפול ותרפיה מגוונות, תכנית העצמה אישית באמצעות אילוף כלבים, מתקיימים ערבי גיבוש שכבתיים ובית ספריים, מתקיימת תכנית הכלה ומעל הכל קיים צוות מקצועי מסור, מחבק ומכיל, פנוי וזמין להורים ולתלמידים לשיח מכבד, יד ביד לאורך כל הדרך. תלמידים מעידים, כי הצוות מפיח בהם עוצמות, מעורר בהם אמונה בעצמם, מחדיר בהם כוח להנעה פנימית וביחס המכבד הזה תחושות המסוגלות וההישגים עולים (חלק ממיצ"ב תשע"ט).

 

קידמה טכנולוגית – בבית ספר בן גוריון מתקדמים עם הקידמה. התלמידים מגיעים ללמוד בחדר מחשבים מאובזר וחדיש, נחשפים לתוכניות מתוקשבות המציגות דרישות אקדמיות מותאמות ללומד במאה ה-21 , יוצרים ומיישמים עבודות מתוקשבות ברמה גבוהה מאוד. בבית הספר רשת אינטרנט אלחוטית וטאבלטים לשימוש בכיתות הלימוד. בנוסף קיימות שתי עגלות מחשבים ניידים המשמשים את הלומדים בכלל מקצועות הלימוד. בית הספר מוביל בתחומי מדעי המחשב והרובוטיקה וזכה בפרסים רבים לאורך השנים ברמת המחוז. רמת התקשוב הבית ספרית גבוהה מאוד, התלמידים והצוות העוסק בתחום דעת זה נדרשים לא אחת להגיע להציג ולהרצות בכנסי המחוז ועושים זאת בגאווה ובהצלחה גדולה.

 

קשרי קהילה – תרומה לקהילה היא אחת מאבני היסוד של בית הספר. בית ספר בן גוריון כבית ספר קהילתי רואה בקהילה החובקת והמחבקת את בית הספר כחלק בלתי נפרד מתחום החינוך ולמעגלי שיח עם הקהילה ערך עליון בחינוך דור העתיד. כל שכבה בבית הספר מלווה בקהילה עמותה, גן, מרחב ציבורי… נותנת מעצמה בחגים, מגיעה לשיר ולשמח, מעניקה שי ותורמת מזמנה. כל שכבת גיל תורמת ונתרמת ממחווה זו במהלך השנים ומתרגשת כל פעם מחדש. בית ספר בן גוריון מאמין, כי דרכו של כל תלמיד חייבת לכלול במסלולה מעורבות חברתית, תרומה לקהילה, אכפתיות מהזולת, קבלת השונה ועוד ערכים רבים הקשורים לחשיבות הקשר עם הקהילה. כל תלמיד חייב בכל גיל, בהתאם לרמתו, להכיר את הקהילה בה הוא חיי, להרגיש שהוא חלק ממנה ושהיא חלק ממנו. בנוסף, בית הספר בן גוריון מגיע לכל פעילות קהילתית או/ו טקס ומתנדב עם מקהלת בית הספר וההרכבים השונים בכל הזדמנות:  בית הקשיש, וותיקי העיר, אקי"ם, גני ילדים, מנקי הרחובות, נוער בסיכון, מאושפזים ועוד… מעבר לקשר הנרקם עם התרומה לקהילה מתחזקות תחושות שייכות, מחויבות ואחריות לקהילה וזהו ערך חשוב מאוד שבית הספר מקדם ברמה החינוכית. 

 

לסיכום, ניתן להוסיף ולכתוב עוד הרבה על הסודות הכמוסים ביותר של בית ספר בן גוריון למוסיקה ועל הדרך שעבר מלהיות בית ספר הנחשב וותיק לבית ספר הנחשב וותיק ומבוקש. אבל אם נספר לכם הכל… נהרוס לכם את כל ההפתעה.. אז בואו להתרשם בעצמכם …ואנחנו נקבל אתכם כמו שאנו מקבלים את כולם: בחיבוק ובהמון אהבה !

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקופית קודמת
שקופית הבאה
דילוג לתוכן