הורים יקרים , כמה חיכיתי לכתוב טור על הרגע הזה , רגע החזרה לשיגרה ולמסגרות החינוכיות בהדרגה וברגעים אלה בהם כותבת שורות אלה עדיין לא יודעת איך וכיצד זה ייעשה ויש סימני שאלה רבים ואיתם גם ביקורת וחששות מובנים של ההורים .
ועם זאת, כמו בסיום כל חופשה ובמיוחד בסיומה של תקופה כזו לא קלה ( שבכלל לא קרובה להגדרה של 'חופשה' ) עדיף שנהיה מוכנים כדי שנוכל להעביר מסרים רגועים לילדים.
החזרה לגן ולמסגרות האחרות מתקופה כזו ארוכה בבית מכילה שני אתגרים לא פשוטים עבור הילדים. מצד אחד, עליהם לעבור תהליך פרידה מחודש מהבית ומההורים אחרי תקופה ממושכת בה בילו יחד. ומצד שני, קליטה מחודשת במסגרת על כל המשתמע מכך ועל כל ההיבטים-
" להתחיל הכל מהתחלה כמו לנשום בפעם הראשונה … ( אמיר דדון מתנגן לי כעת)
היבטים חברתיים- אחרי שהיו רחוקים מהחברים צריכים לשוב ולהיפגש לתרגל מיומנויות חברתיות וכמו בתחילת שנה להתחיל ולחדש קשרים ובתנאים חדשים של מרחק פיזי .
רגשיים- החששות וכל הרגשות שלוו תקופה זו – בלבול , מתח , פחד, לחץ, געגוע , צפים ועולים ועם הפרידה מההורים החזרה לא פשוטה 'והכל תוך כדי תנועה' …
לימודיים- הפערים שנוצרו בתוכנית הלימודים, התכנים שנלמדו מרחוק ולא בטוח הופנמו , הדרך החדשה ללמידה מרחוק שלא התאימה לכולם ואתגרה את התלמידים וההורים וכעת ההרגלים הלימודיים שצריך לסגל מחדש – לשבת ולהתרכז בכיתה , להוציא ציוד לימודי ולהיות מרוכז סביב מורה שתלמד פרונטאלי ולא מול מחשב
פיזיים- הגננות והמחנכות יעטו מסיכות , ללא מגע , חיבוק ונשיקה שהקטנים היו רגילים לקבל , הישיבה תהיה מרוחקת ובכיתות קטנות עם מורה שלא בטוח תהיה זו הקבועה , שטיפת ידיים וכללים של שמירת היגיינה עליהם יצטרכו להקפיד – מרחק פיזי שקשה למבוגרים ועל אחת כמה וכמה לילדים.
אנחנו ההורים מוצפים במחשבות וחששות על המצב יש כאלה ששולחים יש כאלה שבוחרים שלא ובאופן טבעי, גם מבלי שיהיו מודעים לכך ( שיחות עם בן הזוג בנוכחותם, טון הדיבור ושפת הגוף המשדרת היסוס ולחץ, וכו' ) אז הורים יקרים קחו נשימה ארוכה והתכוננו נכונה כי כשאתם מוכנים הכל יותר קל גם לכם ובטח שלילדכם .
להלן מספר המלצות כיצד לעשות זאת :
-
שעות שינה ושגרת ערב קבועה- לשעות שינה מספקות יש חשיבות גדולה לתפקודו של הילד לאורך כל היום. זה הזמן להחזירם לשגרת לילה מסודרת וידועה מראש ולשעת שינה קבועה כזו שמספקת מספיק שעות שינה בהתאם לגיל הילד.
בידיעה שבבתים רבים בתקופה הזו שעות השינה התאחרו וסדר היום נזנח חשוב להוריד בהדרגה את זמן הכניסה למיטה בכל יום בין 15 דק'-20 דק' מוקדם יותר עד שתגיעו לשנת השינה הרצויה ( בכל גיל על פי טבלאות השינה ). קחו בחשבון כי ייתכן שייקח לילד זמן רב יותר להירדם אם התרגל לישון מאוחר, לכן הכניסו אותו מעט מוקדם יותר למיטה ואם ישן צהריים- דאגו שלא לזמן ארוך.
-
הכנה מראש – יש סיפורים רבים על ההכנה לבית הספר ( תוכלו למצוא את חלקם אצלי בדף ) סיפורים שמכינים על כל השינויים שצפויים עם החזרה .ספרו לו את מי יפגוש בגן/ בבית הספר , על מה יילמד ( אותיות / מספרים/ חגים וכו' ), הראו לו תמונות של חבריו , עברו על סדר היום בגן/ מערכת השעות בבית הספר, מתי מסתיים יום הלימודים וכו'
-
אמפתיה לקושי- גלו אמפתיה לקושי ושדרו לילד מסר מרגיע שאתם מודעים לקשייו ושתחושותיו הן לגיטימיות. הביעו אמונה שיצליח להיפרד ולהתרגל מחדש לשיגרה המבורכת ושאתם שם כדי לתמוך בו " זה בסדר שאתה חושש , לעיתים קשה להתרגל מחדש ואני מבינה שקשה לך להיפרד אחרי תקופה ארוכה בבית , אני בטוחה שתצליח להתגבר אנחנו פה בשבילך ונעזור לך".
-
חפץ מעבר- אם ישנו חפץ מעבר אליו הילד מחובר קחו אותו אתכם ובקשו מהצוות לספק לו אותו בזמנים בהם זקוק לו.
-
שיחה עם הילד בחזרתו מהמסגרת- חשוב לעבד איתם את הרגשות שיצופו עם החזרה ללימודים חשוב לערוך איתו שיחה קצרה על מה שחווה ולעודד אותו להביע רגשותיו.
כל שנותר לי לקוות שטור זה יהיה אכן רלונטי ושאכן נחזור בהדרגה לשגרה שנדע ימים טובים של בריאות והתחלה טובה ובטוחה
שלי מרציאנו – M.A ייעוץ חינוכי, מנחת הורים בכירה .
מוזמנים לדף העסקי של " משפחה קורנת – ליווי והדרכת הורים וצוותי חינוך " /" הורות זה לא צחוק"