"משנכנס אדר מרבין בשמחה" . חג הילדים , חג פורים, יחול ביום ראשון ואני כבר מקבלת פניות מהורים וצוותי חינוך שמשתפים כי על סמך הניסיון שלהם בשנים הקודמות צפוי להיות קושי לילדם עם החג והתחפושות.
חג פורים עבור חלק מהילדים טומן בחובו פחדים וקשיים. הילד שחיכה וציפה פתאום קם בבוקר ומסרב ללכת לגן, מסרב ללבוש את התחפושות המושקעות ולחבוש את המסכה ואתם מתחילים במסע שכנועים והרגעה.
מדוע זה קורה ?
" ונהפוך הוא " – בחג הפורים החרדות מתעצמות שכן בגילאים הצעירים , ובעיקר סביב גיל שנתיים, האבחנה בין דמיון למציאות עבור הילדים אינה בשלה , הילד נמצא בשלביי התפתחות של המושג " עצמי " וקשה להם להבין כי התחפושת היא זמנית , וכי אם הם יורידו אותה " הם יחזרו להיות אותו ילד ". ילד שחווה קושי כזה מתקשה לקבל את השינויים החיצוניים שקרו לו, להוריו , לגננת , לילדים שמכיר ומפחד מאובדן הזהות העצמית ושל האחרים המשמעותיים עבורו.
שבירת שגרה- הסביבה המוכרת והבטוחה זו שנוסכת בילד בטחון כאשר היא שגרתית וידועה מראש-מתהפכת בפורים. הסביבה הפיזית של הגן משתנה , מכניסים ומוציאים אלמנטים מוכרים, היא מקושטת מאוד ורועשת במיוחד וכל החושים של הילד "עובדים שעות נוספות" ,דבר שיכול להקשות על הוויסות החושי והיכולת של הילד להתמודד עם הגירויים הרבים עד כדי הצפה חושית שמקשה על תפקודו.
כיצד נתמודד עם פחדיהם ?
יכולת בחירה – תנו לילד את האפשרות לבחור בעצמו את התחפושת , הראו לו אפשריות והוא יבחר מתוכן , רצוי שיבחר תחפושת שמתחברת לעולמו ולנושא המעניין אותו. אם יש תחפושות בבית מחברים או מאחים גדולים תוכלו להשתמש בהן ולבקש ממנו למדוד אותן כמה פעמים לפני כן.
נוחות – בחרו תחפושת נוחה עבור הילד , בדקו כי האביזרים הנלווים לתחפושת נפרדים ממנה ורצוי כמה שפחות איפור ומסיכות בגיל הצעיר.
חשיפה והתנסות – חשפו את הילד לתחפושת לפני פורים, הלבישו אותו מספר פעמים, אפשרו לו לשחק איתה, צלמו אותו ועודדו אותו להסתכל על עצמו במראה ועודדו אותו ללבוש אותה לפשוט אותה בעצמו.
הכנה מראש- הכינו אותו לשינויים בגן, ספרו לו מה הולך להיות, הכינו איתו בילד את משלוחי המנות, רצוי כי הצוות החינוכי יהיה שותף להכנה ויעשה הכנה הדרגתית ליום התחפושות- יבצעו את השינויים בגן ביחד עם הילדים ובהדרגה ( יקשטו את הגן ביחד איתם וכו' ) יחפשו את הילדים באמצעות פריטים אחדים ( פעם מסיכה , פעם פאה …) , יחשפו לשירים בנושא וכו'
נוכחות רגשית ופיזית –אם ידוע כי ילדכם חושש וכי צפוי קושי ביום התחפושות אני מציעה שביום זה תלוו אותו ותשהו איתו זמן רב יותר במסגרת החינוכית. היו שם בשבילו ברגישות ובסבלנות ותנו לו את המרחב להחליט היכן משתתף והיכן לא.
הכלה והבנה –זכרו כי התגובות שלכם ההורים הן החשובות –לחץ, איומים ושכנועים במקרה הזה לא רק שלא יועילו אלא יזיקו גם לילד. זכרו כי הוא לא " עושה לכם דווקא" ועל אף האכזבה הרבה שלכם קבלו בהבנה קושי זה. אם רוצה פריט מסוים מהתחפושת ( שרביט או כובע ) אפשרו לו זאת ואמרו לו בטון מרגיע ובסבלנות : " אנחנו איתך, אנחנו מבינים שאתה לא רוצה להתחפש " – יהיו עוד הזדמנויות להתחפש" .
מאחלת לנו חודש טוב ומלא בשמחות.
שלי מרציאנו-M.A מנחת הורים בכירה . חפשו אותי בפייסבוק- משפחה קורנת / הורות זה לא צחוק